Bør du kjøpe den kraftigste og dyreste varmepumpe-modellen, eller holder budsjettvarianten for dine behov? Her er fire råd som hjelper deg å velge.
Skal du kjøpe luft-til-luft-varmepumpe, er en god start å velge et kjent merke. Forbrukerrådet anbefaler dette fordi:
- De mest kjente produsentene lager gode varmepumper, og
- Velger du et kjent merke, er det større sannsynlighet for at du får tak i reservedeler, kompetanse og service i fremtiden.
Du bør også være nøye når du velger forhandler, anbefaler Norsk Varmepumpeforening.
Tre klasser modeller er vanlig
Hvor stor og dyr varmepumpe trenger du? De fleste kjente produsenter har varmepumper i flere prisklasser, ofte delt inn i budsjettmodell, mellomklasse (kalles også volummodell) og toppmodell. Toppmodeller er naturligvis dyrest, og de er kraftigst – de leverer høyest varmeeffekt. Toppmodeller har flest tilleggsfunksjoner, og sparer mest energi fordi de har høyest årsvarmefaktor. Teoretisk årsvarmefaktor (SCOP) forteller hvor mye varmeenergi en varmepumpe leverer i forhold til hvor mye elektrisk energi den bruker i løpet av et år.
Lokalt klima og isolasjon er viktig
Hvilken modell som passer for dine behov, kommer blant annet an på hvor stor varmeeffekt du trenger. Det avhenger av:
- Hvor i landet du bor
- Hvor stort areal varmepumpen skal varme opp
- Hvor godt isolert boligen din er
Får du en dyktig forhandler på befaring, får du hjelp til å finne ut hvor godt isolert boligen din er, og hvor stor del av boligen varmepumpen kan dekke. Men aller først kan det være nyttig å sjekke disse fire rådene:
# 1 Budsjettmodell kan være et greit valg ved kysten
Bor du i et område hvor det sjelden eller aldri blir kaldere enn – 10 °C, kan en mellomklasse- eller budsjettmodell være et greit valg.
Hvis du satser på budsjettmodell, er det smart å velge en som har litt større effekt enn du strengt tatt trenger ved de vanligste utetemperaturene. Da vil varmepumpen gå på lavere belastning som gir lavere viftehastighet og redusert lydnivå.
# 2 Finn ut hva som er viktigst for deg: pris eller komfort
Velger du budsjettmodell, vil du spare mindre strøm enn med de andre modellene fordi årsvarmefaktoren er lavere. Hvis du er opptatt av pris, bør du vurdere lavere strømsparing opp mot ekstrakostnadene for en mellomklasse- eller en toppmodell. (Prisforskjellen fra en klasse til neste er vanligvis rundt 4000 kr).
Mange er like opptatt av komfort når de skal kjøpe varmepumpe. Hvis du velger en rimelig modell som bare akkurat dekker behovet i boligen din, er det ikke sikkert varmepumpen innfrir de forventningene du har til komfort. Mellomklasse- og toppmodeller gir mer varme, og er mer stillegående.
# 3 Velg mellomklasse eller toppmodell hvis du bor i kalde strøk
Blant annet betyr det at modellene ikke gir høy varmeeffekt når det er skikkelig kaldt ute. Bor du i et kaldt område som indre Østlandet, kan det bety mye at varmepumpen gir god varmeeffekt også på kalde dager. Det får du både med mellomklasse og toppmodell, som er nordiske modeller.
# 4 Tenk over om du har behov for ekstra funksjoner
Mellomklassemodeller og spesielt toppmodeller har ofte en rekke ekstra egenskaper og funksjoner du ikke finner på budsjett-modellene. De gir optimal komfort og gjør det enkelt å utnytte varmepumpen maksimalt:
- Peisfunksjon som gjør det enkelt å unngå sløsing når du fyrer med ved i peis eller ovn. Da brukes viften i varmepumpen automatisk til å spre varmen fra peisen uten at varmepumpen varmer eller kjøler samtidig.
- Avanserte luftfiltre som gjør at varmepumpen har samme egenskaper som kostbare luftrensere.
- Favoritt-innstillinger: En funksjon som lagrer ønskede innstillinger, for eksempel 22 °C og varmedrift. Hvis noen roter seg vekk på fjernkontrollen, er det enkelt å finne tilbake til riktige innstillinger.
- Feriemodus: still temperaturen ned når du er borte over lengre tid, så du slipper å sløse energi
- Nattsenking av lyd: Lyd fra utedelen kan av og til oppfattes som sjenerende, spesielt om natta når det ellers er helt stille. På noen modeller kan du enkelt begrense hvor mye kapasitet varmepumpen yter om natten, slik at den avgir mindre lyd.
- Dimming av lys. På noen modeller kan du dimme ned eller koble ut alle lys fra innedelen. Det kan være aktuelt særlig hvis du har varmepumpen på soverommet.