hvordan fungerer varmepumpen som aircondition om sommeren

Slik fungerer varmepumpen som aircondition om sommeren

Med varmepumpe får du deilige svale rom hele sommeren. Likevel er det mange som lar varmepumpen være avslått når det er varmt ute.

Med høye sommertemperaturer og stekende sol kommer «plutselig» behovet for kjøligere innetemperaturer, siden hus i Norge er godt isolerte og dermed blir fort varme. Derfor er det mange som sliter med å sove i varmen.

Like sikkert som at debatten om shorts på jobb kommer i avisene hver sommer, fylles også butikkene av vifter.

Det finnes utallige modeller og varianter, men viftene flytter i praksis den varme lufta rundt i rommet. Det er mer behagelig med luft i bevegelse, men kjøleeffekten er fraværende.

Bruker lite strøm

Alle luft-luft-varmepumper fra for eksempel Toshiba kan også brukes som aircondition for å svale inneluften på varme sommerdager.

Enkelte er skeptiske til om besparelsen en varmepumpe representerer kan bli borte ved å bruke den til kjøling om sommeren, men sannheten er at varmepumpen bruker lite strøm når den går på aircondition.

Eier man heller en væske-vann varmepumpe med borehull, kan også dette systemet brukes til kjøling ved at væske som er blitt kjølt ned under bakken sirkuleres i gulvvarmerør eller via viftekonvektorer. For å sirkulere kaldt vann behøver systemet å bruke begrenset med pumpeenergi.

Tilsvarnede er det for anlegg driftet av luft-vann varmepumper, hvor også viftekonventorer ofte brukes for å fordele kjøling på en komfortabel måte. Prosessen i varmepumpen reversers fra å avgi varme til å kjøle de dagene det trengs.

Likevel er det mange som faktisk ikke benytter kjølefunksjonen enten fordi de ikke vet om funksjonen eller ikke er fortrolige med den.

Årsaken til at det er billigere «andre veien» er at varmepumpen har en større jobb å gjøre om vinteren, fordi det kan være over 30 graders temperaturforskjell varmepumpen skal utjevne.

Om sommeren er det bare noen få graders forskjell som skal til for at vi har det svalt inne. Om det er opptil 30 grader inne, er det bare rundt 5 grader reduksjon som skal til for å få et mer komfortabelt inneklima.

Sikrer nattesøvnen

På soverommet er det viktig med en effektiv og stillegående aircondition for å sikre best mulig nattesøvn. Små varmepumper egner seg godt, og man kan ofte gå for en budsjettmodell for å dekke et kjølebehov som får deg gjennom de verste tropenettene.

Sov godt med aircondition på soverommet
Sov godt med aircondition på soverommet.

Toshiba Mirai kan være et godt valg med høy kjøleeffekt, lav pris og med et lydnivå helt ned til 24 dB(A) – et lydnivå tilsvarende rolig rasling i løv.

Et annet godt alternativ er såkalte multisplitt-modeller, som er en varmepumpe med to innedeler. Det er mange som kan gjøre et smart valg ved å plassere en av innedelene på soverommet for kjøling i varme perioder.

Få et bedre inneklima

Varmepumpe gir deg også et bedre inneklima. For å sikre et best mulig inneklima, bør en se etter pumper som også har pollenfilter installert. Daiseikai-seieren til Toshiba har et elektrostatisk plasmafilter for effektiv rensing av luften, og fjerner støv, bakterier og pollen.

Dette gir med andre ord store lettelser for dem som plages av allergier.

Dette innebærer at du slipper å lufte om sommeren og slipper å bekymre deg over pollen i hjemmet, i tillegg til plagsomme insekter som mygg, knott og fluer.

Miljøvennlig og behagelig

Varmepumpe gir en behagelig temperatur innendørs året rundt – varme om vinteren, aircondition om sommeren. I tillegg er det miljøvennlig, og vi finner nå varmepumper i mer enn 900 000 norske hjem.

Få det behagelig hjemme du også, ta en titt på varmepumpene fra Toshiba og NIBE.

Legg inn en kommentar