Innetemperaturer og strømsparing

Nordmenn flest liker å ha mellom 20 og 22 °C inne om vinteren. Du kan spare en del energi ved å ha det kaldere, men komforten blir naturligvis ikke den samme.

Temperaturer mellom 20 og 22 °C hjemme er ønskelig, oppga tre av fem i en spørreundersøkelse fra 2013.

Dette stemmer ganske godt overens med hvordan vi faktisk har det innendørs, ifølge målinger fra over 3000 norske boliger. I Forskningskampanjen 2012 målte elever landet over temperaturen hjemme både morgen og kveld. Temperaturen i stue/oppholdsrom var i gjennomsnitt

  • 21,3 °C om morgenen
  • 22,7 °C om kvelden

Temperaturen var litt lavere på soverom; rundt 19 °C på de voksnes og 20 °C på barnas soverom, ifølge målingene.

Hva er anbefalt innetemperatur?

Folkehelseinstituttet anbefaler at du ikke bør ha mer enn 22°C inne i fyringssesongen, blant annet for å unngå ubehag med tørr luft.

Norges Astma- og allergiforbund anbefaler 20 til 22 °C innendørs i fyringssesongen, og ca. 5°C lavere temperatur på soverom.

For høy temperatur er verken sunt eller komfortabelt:

  •  Da kan vi få mer avgassing fra maling, møbler og tekstiler, og det kan gi ubehag i luftveiene
  •  Vi blir også mer følsomme for forurensninger i lufta fordi tårevæsken kan tørke ut
  •  Varm luft føles mer tørr og ubehagelig

For kald inneluft heller ikke bra. Det kan blant annet gi stive muskler, og en del blir lettere utsatt for infeksjoner.

Hvor mye kan du spare ved å senke temperaturen?

Oppvarming utgjør en stor andel av energibruken i en bolig i Norge, ofte over halvparten. Derfor er det mye å spare ved å senke energibruken. Ifølge Enova vil du spare ca. 5 % av energibruken til oppvarming for hver grad du senker innetemperaturen.

For en typisk enebolig blir det noen hundrelapper i året: En enebolig på 120 m2 med total energibruk 25000 kWh i året bruker 14400 kWh på oppvarming, ifølge tall fra Enova.

  • Senker du innetemperaturen fra 21 °C til 20 °C kan du spare 720 kr i året. (Med energipris 1 kr/kWh).
  • Går du fra 21 °C helt ned til 18 °C kan du spare 2160 kr årlig.

Til sammenligning mener Enova du kan spare 4800 kr i året med en luft-til-luft-varmepumpe – uten å senke innetemperaturen.

Innetemperatur om sommeren

Om sommeren synes de fleste det er greit å ha litt høyere innetemperatur. På varme dager går vi gjerne lettere kledd, og da kan 21 °C bli ubehagelig kaldt.

Luft-til-luft varmepumper kan gi god komfort til lav pris også om sommeren – de kan brukes som aircondition på varme dager. Det å senke temperaturen til for eksempel 23 grader trekker lite strøm.

One thought on “Innetemperaturer og strømsparing

  1. Hva med virkningsgrad og luftfuktighet? Hva er mest lønnsomt. Fyring med ved, kun elektrisk eller en kobonasjon? I regnestykket kommer vel levetid og service, avskrivninger med?

Legg inn en kommentar